G Ü N C E L

TEKRARLAYAN SİNÜZİTLER




Tekrarlayan sinüzitler sık karşılaşılan bir durum olduğundan önemli miktarda maddi kayba ve sosyal yaşantı bozukluğuna neden olabilir.

Tekrarlayan sinüzitler sık karşılaşılan bir durum olduğundan önemli miktarda maddi kayba ve sosyal yaşantı bozukluğuna neden olabilir. Hastanın psikolojisi bozulabilir, depresif olabilirler.

Tekrarlayan sinüzitleri iyi anlayabilmek için nedenlerini iyi bilmek gerekir. Bunların başında yetersiz tedavi gelmektedir. Yetersizlik hem ilacın çeşidinden hem de süresinden kaynaklanabilir.

Tekrarlayan sinüzite neden olan diğer faktörler şöyle sınıflandırılabilir:

1. Burun içi etlerinin şişmesi gibi anatomik faktörler
2. Allerjik burunlar
3. Tekrarlayan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu
4. Geniz Eti
5. Reflü
6. Genetik Yatkınlık
7. Diş Kaynaklı Nedenler
8. Yabancı Cisim
9. Doğuştan ya da sonradan kazanılan bağışıklık sistemi hastalıkları.
Tanıyı koymadan önce hastanın hikayesinin önemli olduğu kadar endoskopik muayene ve sinüs tomogrofisi de değerli bilgiler verir. Sinüzitin kronik (müzmin) ya da tekrarlayan sinüzit olup olmadığı ayırt edilmelidir. Bu nedenle alerji ve burun septumunun deviasyonu (kemik eğriliği) ayırt etmede karışıklığa yol açabilir. İlaç tedavisi ile iyileşip sonra tekrarlayan sinüzitler kronik sinüzit sınıfına girmez.

Muayene ve sinüs tomografisinden sonra acil bir durum yoksa öncelikle ilaç tedavisi denenir. Antibiyotik tedavisi 3 – 4 hafta verilmelidir. Burun içinde polip, et şişliği, kemik eğriliği varsa cerrahi ile düzeltilmelidir. Bazı durumlarda antibiyotik yanında burundan kortizonlu spreylerde uzun süre kullanılabilir. İlaç tedavisinde bir sonuç alınamazsa tomogrofi sonucu ışığında cerrahi müdahale planlanır.

Çocuklarda tekrarlayan sinüzitlerde geniz eti iltihabından şüphelenmek gerekir. Bu tür vakalar antibiyotiğe çok dirençli olabilir. Geniz etinin alınması çoğu zaman sinüzit şikayetlerini de ortadan kaldırır.